projetplan
Projektplan
Bakgrund:
För operation "lunta" har jag bestämt mig för att arbeta med Sara Åhs. Jag hade absolut ingen aning om vad jag ville jobba med när vi startade skolan igen efter sommarlovet. Jag gick och funderade rätt mycket kring vad jag skulle göra och det började göra mig nervös. Jag pratade med Sara och hon berättade för mig vad hon hade i tanke som projekt. Hon erbjöd mig en plats hos henne med att trycka en bok eftersom hon inte skulle klara av allt arbete själv och så började vi arbeta och fundera på var vi skulle trycka boken, vad boken skulle kunna kosta ute på marknaden och hur vi skulle få ihop pengar till att trycka boken. Allt gick mycket bra tills vi insåg hur mycket pengar som verkligen behövdes, det skulle vara omöjlig för oss att skrapa ihop så mycket pengar på en ganska kort tid. Det var då iden med att göra boken själva från grunden uppenbarade sig och jag kände att vi skulle lära oss mer av att göra boken själva istället för att skicka iväg den och sen marknadsföra den.
Syfte:
Syftet med att göra den här boken är att lära mig att binda böcker, att göra papper och bläck. Det verkar intressant så det kan nog vara kul med. Syftet med att göra boken från grunden kan vara så att jag slipper att arbeta med bara teori och bladar det med att arbeta praktiskt.
Metod:
För att göra en bok behövs papper, vilket jag ska göra av returpapper. Sedan kommer bläck att behövas. Det kan man göra med svampar och växter. Jag kommer även att försöka binda boken själv och för att lära mig det kommer jag antingen att lära mig själv genom att läsa böcker eller så letar jag reda på en studiecirkel som jag kan anmäla mig till. Som innehåll i boken kommer det antingen att vara regler till Oskars (i trean) spel som han hade som projekt när han gick i tvåan och då måste vi intervjua honom.
Frågeställningar:
Hur gör man bläck?
Det är min största fråga för jag har absolut ingen aning.
Hur lång tid kan ett sådant arbete ta?
Kan det genomföras eller måste vi ta hjälp av andra företag?
Hur mycket material behövs?
Kommer vi att behöva köpa material eller kan vi bara använda begagnat material?
Hur gör man bläck:
Dokumentariskt bläck av traditionell typ (järngallusbläck) är en lösning bestående av garvämnen, järnsalt, oorganisk syra och ett färgämne.[2]
Ett problem med järngallusbläck är att det med tiden försvagar det papper som bär skriften. På gamla handlingar (några hundra år) blir det hål i papperet när mitten av omringade områden faller bort, till exempel vid bokstaven O, sifran 8 etc. Är något skrivet på baksidan av papperet kan även annat än omringade områden bli svårtolkade kring ett hål i papperet. Detta oroar bland annat Riksarkivarien.
Modernt dokumentariskt bläck består huvudsakligen av gallussyra och ett tvåvärt järnsalt. Denna lösning är nästan färglös, färgen uppkommer först efter utskrift när lösningen oxiderar och då får en blå-svart färg. För att skriften ska synas väl redan under skrivningen tillsätts ett blått färgämne vid tillverkningen av bläcket. Denna typ av bläck har en utomordentlig hållbarhet[1] och håller färgen i århundraden.
Det bläck som används i kulspetspennor är i regel också dokumentariskt men det framställs av syntetiska färgämnen och lösningsmedel[2] (alkoholer eller glykoler).
Färgbläck [redigera]
Färgbläck består av organiska färgämnen lösta i vatten. Färgbläck förenar sig inte med pappret som dokumentariskt bläck gör.[1] Nackdelar med detta bläck är att:
det inte är vattenfast: i fuktig omgivning flyter det ut, och kan fläcka dokumentets närliggande sidor. I svåra fall (till exempel utomhus i regnväder) kan skriften bli omöjlig att tolka
somliga sorter bleks av långvarigt solljus; i svåra fall ända till osynlighet
Källa Wikipedia