Loggbok 3/11

Idag har Tobi och jag gjort klart våran tidsplan för arbetet och jag har lagt ut min plan om projektet. Vi har tagit reda på när stadsmuseet är öppet så vi ska gå dit imorgon om vi får lov.

projetplan

Av: Shika

Projektplan

Bakgrund:

För operation "lunta" har jag bestämt mig för att arbeta med Sara Åhs. Jag hade absolut ingen aning om vad jag ville jobba med när vi startade skolan igen efter sommarlovet. Jag gick och funderade rätt mycket kring vad jag skulle göra och det började göra mig nervös. Jag pratade med Sara och hon berättade för mig vad hon hade i tanke som projekt. Hon erbjöd mig en plats hos henne med att trycka en bok eftersom hon inte skulle klara av allt arbete själv och så började vi arbeta och fundera på var vi skulle trycka boken, vad boken skulle kunna kosta ute på marknaden och hur vi skulle få ihop pengar till att trycka boken. Allt gick mycket bra tills vi insåg hur mycket pengar som verkligen behövdes, det skulle vara omöjlig för oss att skrapa ihop så mycket pengar på en ganska kort tid. Det var då iden med att göra boken själva från grunden uppenbarade sig och jag kände att vi skulle lära oss mer av att göra boken själva istället för att skicka iväg den och sen marknadsföra den.


Syfte:

Syftet med att göra den här boken är att lära mig att binda böcker, att göra papper och bläck. Det verkar intressant så det kan nog vara kul med. Syftet med att göra boken från grunden kan vara så att jag slipper att arbeta med bara teori och bladar det med att arbeta praktiskt.


Metod:

För att göra en bok behövs papper, vilket jag ska göra av returpapper. Sedan kommer bläck att behövas. Det kan man göra med svampar och växter. Jag kommer även att försöka binda boken själv och för att lära mig det kommer jag antingen att lära mig själv genom att läsa böcker eller så letar jag reda på en studiecirkel som jag kan anmäla mig till. Som innehåll i boken kommer det antingen att vara regler till Oskars (i trean) spel som han hade som projekt när han gick i tvåan och då måste vi intervjua honom.

Frågeställningar:

Hur gör man bläck?

Det är min största fråga för jag har absolut ingen aning.

Hur lång tid kan ett sådant arbete ta?

Kan det genomföras eller måste vi ta hjälp av andra företag?

Hur mycket material behövs?

Kommer vi att behöva köpa material eller kan vi bara använda begagnat material?


Loggbok den 3 November

Idag har jag och Shika gjort klart vår tidsplanering! Jag kollade upp Holmenspappersmuseum och vi skall besöka det imorgon. Det är öppet mellan 9-12 på tisdagar så vi får hoppas vi kan få ledigt från fysiken. Jag kollade dessutom upp lite olika beskrivningar på hur man tillverkar eget papper och lägger här upp en beskrivning. Vi kommer behöva improvisera vid guskningen och pressen men förhoppningsvis inte alltför mycket.

    Inledning 

    Detta är bara en översiktlig beskrivning om hur man själv kan framställa handgjort papper. Är Du intresserad att lära mer om papper finns böcker som detaljerat beskriver hur man går tillväga.  På en del platser i landet ordnas också kurser i pappersmakeri. 
 

    Råvara 

    Enklast är att utgå från returpapper som t ex omslags- papper, kopiatorpapper, datalistor osv. Äggkartonger går också bra och de ger ett tjockare papper. Vill man ha färgad massa kan man blanda in pappersservetter eller silkes- papper. 
 

    Malning 

    Riv papperet i små bitar och blötlägg i en hink några timmar eller över natten. Tag sedan en näve uppblötta pappersbitar, lägg dem i en hushållsmixer och fyll den till ca 3/4 med ljummet vatten. Kör mixern ett par minuter tills  pappersbitarna finfördelats och häll sedan upp massan i en hink. Fortsätt tills Du har några liter massa. 
    Blanda massan med ljummet vatten i en stor balja (kypen). Nu har Du en mäld och konsistensen på mälden skall vara som tunn välling.
 

   Formning 

Rör om med händerna i kypen så att inte fibrernasjunker till botten. För sedan ner pappersformen med långsidan först i bortre sidan av kypen och dra den mot Dig så att den fylls med massa.
   Håll formen vågrätt, lyft den uppåt ur kypen och skaka  samtidigt lätt så att massan lägger sig jämnt på nätet. Låt vattnet rinna av en stund. Lyft däckeln försiktigt och låt mer vatten droppa av.
 

   Guskning 

    Lägg en fuktad yllefilt på guskbryggan. Tag sedan formen, håll den uppochner med ena långsidan mot filten. Tryck med en rullande rörelse av papperet så att arket fastnar på filten. Lägg på en ny fuktad filt för nästa ark. Fortsätt tills Du har en bunt av filtar med våta ark emellan. Detta kallas en post. 
 

    Pressning 

    Posten flyttas nu över till pressen för att få ut så mycket vatten som möjligt. Bäst är en hydraulisk press , men om  man inte har en sådan, kan man lägga posten mellan ett par kraftiga plåtar eller brädor med skruvtvingar runt om. 
 

    Torkning 

    När det mesta vattnet pressats ur posten lyfter man först av den översta filten. Sedan tar man nästa filt med pappers- ark på, vänder den så att pappersarket kommer neråt och lägger den på en torkram, t ex ett myggfönster. Nu drar man försiktigt av filten från arket och fortsätter sedan med de övriga. 

källa:  http://home.swipnet.se/~w-86008/tillverkning.html


Tidsplan för projekt lunta

Tidsplan för projekt Lunta!


Vid sjukdom, ledighet etc kommer arbetet genomföras på egen hand eller vid senare tillfälle.


Tidsplan för papper:4+

Tidsplan för binda bok 8+

Tidsplan göra bläck:4+


Vecka  Vad vi jobbar med

45       Papperstillverkning                   Fakta

46       Papperstillverkning 

47       Papperstillverkning                   Material

48       Papperstillverkning                   Genomförande

49       Papperstillverkning

50       Bokbindning                               Fakta

51       Bokbindning

2         Bokbindning

3         Bokbindning

4         Bokbindning

5         Bokbindning                               Material

6         Bokbindning

7         Bokbindning

9         Bokbindning                              Genomförande

10       Bokbindning

11       Bläck                                          Fakta

12       Bläck          

13       Bläck                                         Matrial

14       Bläck                          Genomförande

16      Oskars regler*

17      Oskars regler*

18      Utvärdering               Papper

19      Utvärdering               Bokbindning

20      Utvärdering               Bokbindning

21      Utvärdering Bläck

22      Buffertid


Räkna med: Första 50% faktainsammlande och teori inlärning 30% matrialinsammling och 20% genomförande när vi fördelar tiden.

* I mån av tid


RSS 2.0